כשבעלי ובעלות עסקים קטנים מחליטים לבנות אתר, אחת השאלות הראשונה שעולה היא איך הוא צריך להיראות? איך אפשר לגרום לאתר לשקף בדיוק את האישיות והמקצועיות שלכם?
למה המילה "נכונה" במרכאות? משום שאין דבר כזה? כמו כל דבר בעולם, השאלה היא לא מה "נכון" אלא מה מתאים לכם? מה ימשוך את הלקוחות שאתם רוצים למשוך?
אז איך מתחילים? איך מבינים מה נכון לכם?
בדיוק בשביל לענות על זה כתבתי את המאמר הבא:
1. לחפש דוגמאות רלוונטיות – בתחום שלכם ומחוצה לו
הדרך הכי טובה להתחיל עם אתר חדש היא לחפש השראות.
אפילו בקורסים מקצועיים ומתקדמים למעצבים, זה עיקרון מנחה. כי למה להמציא את הגלגל כשכבר כל כך הרבה פעלו וחקרו בתחום לפניכם?
למצוא השראות – כלומר לחפש אתרים נוספים שעוסקים בתחום, או שפשוט מוצאים חן בעיניכם, להתבונן היטב ולהבין מה בדיוק מוצא חן בעיניכם שם.
ככה אתם או מי שבונה את האתר עבורכם יכול להבין למה אתם מתחברים, ומה אחרים בתחום שלכם עושים.
תתחילו בחיפוש אחר אתרים שעוסקים בתחום שלכם. איך הם נראים? האם יש צבע שחוזר על עצמו, סגנון, מבנה? מה מוצא חן בעיניכם?
אחר-כך עברו גם לאתרים מתחומים אחרים.
כל יום אנחנו חשופים לאתרי אינטרנט, שקופצים גם ממודעות, למשל. גם זו הזדמנות טובה להרחיב את המחקר ולהגיע לאתרים שלא הייתם חושבים לחפש.
למה חשוב לשים לב בתהליך הזה?
- באיזה פונט משתמשים באתר? הוא קריא? מיוחד? מה הוא משדר?
- אילו צבעים יש לאתר, ואיך זה גורם לי להרגיש בעת הגלישה?
- האם הרושם הכללי באתר הוא מקצועי? ידידותי? מזמין? נישתי? טכנולוגי? מה באתר, לדעתך, מייצר את זה?
- באיזה טון כותבים? רשמי? חברי? ואיך הייתם רוצים לכתוב את התוכן שלכם?
- מבנה האתר – האם זה עמוד אחד עם גלילה ארוכה, או עמודים נפרדים? האם האתר מינימליסטי או מרחיב?
- מבחינת תמונות / איורים, מה הסגנון?
💡 תרגיל קטן: בזמן הגלישה, צלמו מסך או שמרו קישורים לאתרים שמדברים אליכם. אחרי כמה ימים, חזרו להסתכל על מה שאספתם ונסו לזהות מכנה משותף.
2. להגדיר לעצמכם מה אתם אוהבים
מחקר וחיפוש אחר השראה היא רק השלב הראשון. עכשיו מגיע שלב חשוב לא פחות – לתרגם את ההשראה לבחירות שמתאימות לעסק שלכם.
אחרי שמתחילים לחדד את תשומת הלב למבנה הטכני של אתר, יש בעצם המון הזדמנויות יומיומיות להגדיר לעצמכם מה אתם אוהבים.
מדובר פה על העדפה אישית – כלומר, לא בהכרח נתון מדעי או רציונלי, אלא הרצון שלכם, האינטואיציה. מה גורם לכם להרגיש בנוח. אילו צבעים? איזה סגנון כתיבה? איזה פונט?
ולצד ההעדפה האישית, כדאי לחשוב על הקהל הפוטנציאלי, ועל המסר שרוצים להעביר. האם אתם רוצים לשדר מקצועיות ורשמיות, או נגישות וקלילות? האם אתם פונים לקהל צעיר ודינמי או לקהל מבוגר ושמרני יותר?
לאט לאט תשימו לב שמתגבשת לכם הבנה, ומומלץ גם לשבת וממש לכתוב את זה לעצמכם. מה מרגיש לכם "אתם" אך עדיין תואם לקהל שלכם?
3. כמה הגדרות שיכולות לעזור
כון, אפיון האתר הוא תהליך אישי שמשלב גם את הטעם שלכם. ובכל זאת, כל אלמנט באתר משפיע על המסר שלו. כדי לעזור לכם לבחור בצורה יותר מודעת, הנה כמה דוגמאות:
- מה יכול לומר הפונט? – פונטים קלאסיים משדרים רצינות ויציבות, פונטים עגולים נותנים תחושה חמימה ונגישה, ופונטים של כתב יד יוצרים תחושה אישית וקרובה. פונט מסוים יכול לגרום לאתר שלכם להיראות כמו מגזין עסקי, ואחר – כמו מחברת יצירתית.
- מינימליזם מול עיצוב עשיר – אתר מינימליסטי, עם הרבה שטח לבן וטקסט ממוקד, נותן תחושה מסודרת ויוקרתית. לעומת זאת, עומס של צבעים, איורים, ותוכן עשיר יכול לשדר דינמיות, חום וקריאה לפעולה.
- גלילה ארוכה או עמודים נפרדים? – אתרים עם גלילה ארוכה מאפשרים חוויית משתמש רציפה ומודרנית. עמודים נפרדים מרגישים מסודרים יותר ונותנים תחושה של היררכיה ברורה והתמקדות בתוכן ספציפי בתוך האתר.
- בחירת צבעים וגוונים – צבעים עזים מושכים תשומת לב ומייצרים תחושת אנרגטיות ונועזות. גוונים רכים משדרים נינוחות ואיזון. צבעים כהים יכולים ליצור מראה יוקרתי ורשמי. ואפשר גם לבחור צבעים שנדמה שאף אחד אחר לא בחר. זו פריצת דרך, וזה מייצר בידול ייחודי לכם.
- אייקונים ואנימציות – אלמנטים גרפיים יכולים להיות תוספת מעולה לחוויית המשתמש, במיוחד אם רוצים לשדר חדשנות. אייקונים מסייעים להבנה מהירה של תוכן, ואנימציות עדינות מוסיפות דינמיות בלי להעמיס על החוויה.
כשאתם בוחרים איך ייראה האתר שלכם, נסו לשאול את עצמכם: מה הבחירה הזו גורמת לאנשים להרגיש? ומה מתאים ביותר לקהל שלכם?
לסיכום – איך להפוך השראה לאתר שבאמת עובד בשבילכם
בניית אתר היא לא רק עניין של עיצוב יפה ובהחלט לא של עיצוב "נכון" – זה תהליך של בחירות מודעות שמשפיעות על איך אנשים יתפסו אתכם. ולא פחות מזה – זה תהליך ש יש בו גם ניסוי וטעייה. אפשר להתחיל בצורה אחת, ולשנות. אז חשוב לזכור שזו לא החלטה גורלית, אלא תהליך דינמי.
הנה סיכום התהליך:
🔹 התחילו בלשים לב לאתרים מסביבכם – אלה שאתם גולשים בהם ביומיום, אלה של קולגות, וגם כאלה שבכלל לא קשורים לתחום שלכם.
🔹 נסחו לעצמכם את ההעדפות שלכם – צבעים, פונטים, מבנה, טון כתיבה – מה מרגיש לכם נכון?
🔹 הבחירות שלכם משפיעות על הרושם שהאתר יוצר – מקצועיות, קלילות, חדשנות – מה הייתם רוצים לשדר?
🔹 למרות שזה נראה כמו משהו "גורלי", כמו התפתחות העסק וההתפתחות האישית שלכם, גם בנייה של אתר היא דבר דינמי ויש הרבה מקום לשינויים ולניסוי וטעייה.
הכי חשוב פשוט לצאת לדרך! ברגע שיש עם מה לעבוד, הדברים נהיים ברורים. לא לפחד לחקור ולקחת השראות. זכרו, זה לא אומר שאתם "מעתיקים" שום דבר אלא רק לומדים מנסיון של אחרים, ומתאימים את זה לעסק שלכם.
צריכים עזרה? רוצים להתייעץ? אנחנו פה בשבילכם!